Gelecek Tarım

Rejeneratif Tarım Nedir?

rejeneratif tarım nedir

Rejeneratif tarım son yıllarda tarımda oldukça popüler olan bir kavramdır. Bu kavram verimli tarım arazilerinin hasattan sonra yenileme ve iyileştirme çalışmalarını temsil ediyor. Onarıcı tarım olarak da bilinen bu işlem toprağın bir sonraki ekim ve dikim dönemi için daha verimli olmasını sağlıyor.

Rejeneratif Tarım Nasıl Yapılır?

Rejeneratif tarım yapmak kolay ama emek isteyen bir yöntemdir. Bu yöntem için belirli başlı bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bu kurallara dikkat edildiğinde Rejeneratif tarım verimi artar ve toprak daha kaliteli ve verimli olur. Rejeneratif tarım yapmak için aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir.

  1. Toprak doğal desteklerle zenginleştirilmesi.
  2. Sulama için kullanılan suyun kalitesinin arttırılması.
  3. Hayvancılık faaliyetlerinin onarıcı otlama uygulamasına geçilmesi.
  4. Toprak için kullanılan kimyasalların azaltılması.
  5. Toprağın işlenmeden doğal olarak bırakılması.
  6. Bitki köklenmelerine izin verilmeli.

Bu maddeler toplu bir şekilde uygulandığında rejeneratif tarım yapmak oldukça kolaydır. Toprak ne kadar doğal bırakılırsa kendini yenilemesi ve verimliliğin artması o kadar kolay olacaktır. Çiftçiler belirli aralıklarla bu işlemi yapmayı alışkanlık haline getirdiğinde ise daha verimli mahsuller elde edecektir.

Rejeneratif Tarımın Faydaları Nelerdir?

Rejeneratif tarım birçok farklı yönden toprak için ve sonrasında çiftçi için oldukça faydalıdır. Belirli aralıklarla rejeneratif tarımın faydaları şunlardır:

  • Karbon salınımının önemli ölçüde azalması.
  • Yenileyici tarım uygulamalarından sonraki elde edilen mahsullerin kalitesinin artması.
  • Onarıcı tarım uygulamaları ile kimyasal kullanımı azaldığı için tarım ile uğraşanların kimyasala maruz kalmaları azalarak sağlıkları fazla kimyasaldan etkilenmeyecektir.
  • Rejeneratif tarım uygulamaları ile doğal olarak yetişen otların hayvanların onarıcı otlamasıyla hem hayvanlara doğal yem sağlanır hem de çiftçiler dinlenerek bir sonraki ekim ve dikim için hazırlanırlar.

Rejeneratif Tarımın Farkları Nelerdir?

Rejeneratif tarımın amaçları toprağın faydasına olduğu için uzun dönemde oldukça verimleri toprak sayesinde bu topraktan elde edilen ürünlerin de kalitesi artar. Çiftçiler belirli aralıklarla bu uygulamayı yaptığında bir dönem tarıma ağırlık verirken diğer dönem hayvancılığa daha fazla önem verebilirler. Toprağın dinlenmesi gübre kullanımı gibi ekstra masrafların önüne geçerek çiftçiyi maddi açıdan da rahatlatacaktır. Toprak verimi arttıkça ürünler için kullanılacak gübrelerin miktarı da azalacaktır. Doğal olarak yetişen bu ürünlerin piyasa satış fiyatı da doğal olarak artacaktır. Normal tarımda amaç sürekli olarak mahsul elde etmek olduğu için toprak verimi dikkate alınmadan ürünler elde edilir. Bu her geçen yıl gübrelerin ve diğer kimyasalların kullanılmasıyla toprak biyolojisi bozulacağı için ürünlerin kalitesini düşürecektir.

Rejeneratif Tarım Uygulamaları

Rejenere tarım dünyada son yıllarda oldukça popüler hale geldi ve birçok çiftçi düzenli olarak bu uygulamalarını yaparak toprağı dinlendirmekte ve daha kaliteli ürünler elde etmektedir. Ülkemizde de birçok çiftçi tarafından kullanılmaya başlayan bu uygulamada elde edilen ürünler piyasada daha yüksek fiyatlara satılarak toprağın dinlenmeye bırakıldığı dönemdeki gelir kaybı fazlasıyla tamamlanır.

onarıcı tarım

Neden Rejeneratif Tarıma Geçilmeli?

Rejeneratif tarım toprağın dinlenmesi ve kimyasal kullanımının azalması için oldukça önemlidir. Kimyasal kullanımının azalması toprağın mikrobiyolojisi için oldukça önemlidir. Tarımda ne kadar fazla kimyasal kullanılırsa toprağın ekosistemi o kadar zarar görür ve her hasat döneminden sonra yeni ekilecek ürünlerin kalitesi ve verimliliği düşer. Ayrıca Çimen ve tarımcılık yaparken istenmeyen otların köklenmesine izin verilerek bu bitkilerin bir sonraki tarım döneminde organik gübre olması sağlanabilir. Aynı zamanda onarıcı otlama yöntemi ile toprak tekrar işleneceği zamana kadar üzerinde büyük ve küçükbaş hayvanların otlamasına izin verilerek yetişen otların koparılması ve ardından tekrar yenilerinin çıkması sağlanır.