Gelecek Tarım

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

gübre çeşitleri

Gübre bitkilerin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde hızla büyümesini sağlayan önemli bir tarımsal üründür. Gübreler doğada çok fazla bulunur ve doğal gübrelerin yetersiz kaldığı zamanlar yapay gübreleme ile bitkilerin gelişimine devam etmeleri sağlanır. Yapay olarak yapılan gübreleme işleminde bitkinin türü, toprağın türü, bitkinin yetiştirme tarzı ve diğer birkaç nedene göre farklı şekillerde yapılır. Gübre çeşitleri​ kendi içerisinde doğal gübre çeşitleri​ (organik gübre çeşitleri) ve yapay gübreler olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Organik Gübre Çeşitleri

Organik gübre çeşitleri tamamen doğal olarak üretilen gübrelerden oluşuyor. Bu gübrelerde herhangi bir katkı ve ek madde bulunmadığı için toprağa, bitkiye veya hasat sonrası tüketiciye herhangi bir zararı bulunmuyor. Tarım alanında en fazla kullanılan gübreler organik gübrelerdir ve tarımın ilerledikçe ve geniş bölgelere yayıldıkça doğal gübreye olan ihtiyaç da artmıştır. En iyi organik gübre çeşitleri​ bitkiye doğru uygulanan organik gübre çeşididir. Gübre ne kadar uygun kullanılırsa gübreden alınan verimde o kadar artacaktır.

  1. Deniz Yosunu: Denizlerin tabanlarında yetişen deniz yosunları pek çok vitamin ve minerale sahip. Denizlerin tabanından toplanan deniz yosunları bitkilerin ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve minerali organik gübre olarak sunuyor.
  2. Humik Asit: Doğaya yenik düşen çürümüş bitki, ölmüş hayvanlar ve toprakta bulunan diğer canlı organizmaların bir araya gelerek oluşturdukları sentezler sonucu ortaya çıkan gübredir. Bu gübre oldukça faydalıdır tamamen doğanın bir yaşama son verip onun kalıntılarıyla daha verimli bir yaşam başlatmasıdır.
  3. Torf: Göl ve akarsu yataklarının kenarlarında sular yüksek seviyedeyken birçok bitki yetişiyor ve suların çekilmesiyle bu bitkiler ölüyor. Bu döngü sürekli olarak devam ediyor ve ölen bitkilerin kök ve gövdeleri uzun yıllar sonra doğal bir gübreye dönüşerek besleyici bir özelliğe sahip oluyor.
  4. Guana: En iyi gübre çeşitleri​ arasındadır. Yarasa gübresi olan Guana bitkilerin hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlar. Meyve ve sebzelerde de ekstra lezzet katan Guana bitki gübre çeşitleri​ arasındadır. Tarım ile uğraşan birçok çiftçinin favorisi olan bu gübre herkes tarafından kolayca temin ederek kullanılıyor.
  5. Tavuk Gübresi: İçeriğindeki azot, fosfor, potasyum miktarı sayesinde tavuk gübresi oldukça verimli bir gübredir. Birçok bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayan tavuk gübresi birçok çiftçi tarafından kullanılıyor. Kullanıldığı bitkiye göre farklı etkileri bulunan tavuk gübresi kolayca temin edilerek kullanılabilir.
  6. Solucan Gübresi: Son yıllarda popülerliği artan solucan gübresi oldukça verimlidir. Solucanların dışkılarından elde edilen bu gübre besin açısından oldukça verimlidir.
  7. Yeşil Gübre: Bitkilerde Azot zenginliğini sağlaması açısından kullanılan yeşil gübre baklagillerin toprağa karışmasıyla elde edilir. Kompost: Kompost gübreler meyve ve sebze atıklarının kontrollü bir şekilde çürütülmesiyle oluşturulur. Besin değeri açısından oldukça faydalı olan bu gübreler de çiftçiler tarafından sık sık kullanılır. Ahır Gübresi: Tarımla birlikte hayvancılıkta yapan çiftçilerin en fazla kullandığı gübre ahır gübresidir. Büyük ve küçükbaş hayvanların dışkıları ile elde edilen ahır gübresi toprağa organik madde sağlayarak toprağın verimini arttırır.

Gübre Çeşitleri Tablosu

Aşağıda yer alan gübre çeşitleri tablosu​ çiftçilerin kullandığı gübreleri ve bu gübrelerin uygulama yöntemleri hakkında bilgi içerir. Bu bilgilerden çiftçiler veya çiftçi olmak isteyenler yararlanabilir.

Gübre Türü

Özellikleri 

Uygulama Yöntemi

Organik Gübre

Çevre dostudur ve doğaldır.

Toprak üzerine veya toprakla karıştırılarak kullanılır.

Granül Gübre

Yavaş etki gösteren ve uzun süreli kullanımı vardır.

Toprağa karıştırılarak uygulanır.

Sıvı Gübre

Bitkinin yaprak veya köküne uygulanır. Hızlı emilim sağlar.

Sulama ya da doğrudan püskürtme ile uygulanır.

Kimyasal Gübre

Doğal yollar yerine laboratuvar ortamda üretilen gübrelerdir. Hızlı etki gösterir.

Sulama ile ya da doğrudan uygulanır.

Gübre Çeşitleri ve Kullanım Zamanları

Gübreler çeşitlerine göre farklı zamanlarda kullanılmalıdır. Bunun nedeni gübre çeşitlerinin hepsi farklı şekillerde uygulanır ve hepsinin etki etme süreci birbirinden farklıdır. Eğer kullanılan gübreden maksimum verim alınmak isteniyorsa gübreleri doğru zamanda ve doğru şekilde kullanmak gerekir. Gübre çeşitleri ve kullanım zamanları şu şekildedir;

  1. Azotlu Gübreler: Bitkilerin hızlı büyüme evrelerinde kullanılır ve bitkilerin büyüme sürecine katkıda bulunarak daha kısa sürede daha sağlıklı bitkilerin oluşmasını sağlar.
  2. Fosforlu Gübreler: çiçekleme ve kök gelişimi için önemlidir. Ekim veya dikimden önce veya ekim sırasında uygulanır.
  3. Potasyumlu Gübreler: Bitkilerde meyve ve tohum oluşumunda etkilidir. Bu nedenle meyve gelişmeye yakın kullanılır. Tozlaşma sonrası başlar ve periyotlar halinde devam eder.
organik gübre çeşitleri

Gübre Çeşitleri ve Fiyatları​

Yukarıda yer alan gübrelerin tamamı farklı fiyattadır. Gübreler kalitesine, verimine ve elde edilme kolaylığına göre farklı fiyatlarda satılıyor. Çiftçiler ihtiyaç duydukları gübreleri bilerek satın alıyor ve doğru zamanda doğru gübreyi kullanarak gübrelerden alınan verimi maksimuma çıkarıyor. Gübre çeşitleri ve fiyatları​ gübrenin doğallığına göre de farklılık gösteriyor. Doğal gübreler daha verimli olduğu gibi yapay gübrelere göre daha pahalıdır. Doğal gübreler içeriğinde ekstra bir kimyasal olmadığı için uzun süre kullanımda toprağa herhangi bir zararı yoktur. Bu nedenle çiftçilerin genellikle tercih ettiği gübre çeşidi doğal gübrelerdir.