Akıllı Tarım Nedir?

Akıllı tarım üretim sürecini baştan sonra düzenli olarak takip edilmesini ve dijital teknolojilerin kullanılmasıdır. Tarımda teknoloji kullanımı artmasıyla birlikte birçok çiftçinin işi kolaylaşmıştır. Yeni tarım teknolojileri hem tarım hem de ürün konusunda çiftçilere yardımcı olmaktadır. Buna örnek olarak akıllı tarım uygulamaları verilebilir. Bu uygulamalar dünyanın birçok yerinde kullanılıyor ve ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Her geçen gün yaygınlaşan akıllı tarım uygulamaları ilerleyen yıllarda da oldukça popüler hale gelecektir.
Akıllı Tarım Neyi Amaçlıyor?
Akıllı tarım sistemleri tarımsal ürünlerde verimliliği arttırmak, çiftçinin elinde bulunan kaynakların daha verimli kullanılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasını amaçlar. Akıllı tarım teknolojileri sensör ve yapay zeka destekleri ile veri analizi yaparak su, gübre ve tarım için gerekli olan diğer kaynakların kontrollü ve tasarruflu kullanılmasını amaçlar. Tarım teknolojileri hava ve iklim koşulları, toprak yapısı ve bitki durumunu sürekli olarak takip ederek çiftçilere bu verileri istedikleri zaman detaylı olarak vermektedir. Bu sistem akıllı tarım platformu ve modern tarım teknolojileri ile desteklenir. Bu sayede bitkinin ekiminden hasat edilmesine kadar geçen süre boyunca gelişmiş tarım teknolojileri ile çiftçi her aşamayı bu sistem sayesinde kolayca takip eder.
Akıllı Tarım Çiftçilere Ne Tür Fırsatlar Sunuyor?
Türkiye’de akıllı tarım uygulamaları çiftçilere verimliliği artırma, maliyeti düşürme, sürdürülebilirlik gibi önemli fırsat sunuyor. Bu fırsatların hepsini birleştirildiğinde ise dünyada akıllı tarım uygulamaları çiftçilere daha düşük maliyetlerde daha kaliteli ve daha fazla ürün imkanı sunuyor. Akıllı tarım projesi yapay zeka destekli bir sistem olduğundan çiftçilerin bilgisinin yetersiz kaldığı yerlerde verimliliği artırmak ve maliyeti düşürmek için yapılması gerekenleri sensörlerden yardım alarak belirliyor. Bu sayede fazla gübre kullanımı, yanlış sulama gibi durumların önüne geçiliyor.
Tarım Teknolojileri Nelerdir?
Tarım teknolojileri tarımda gelişmiş cihazların ve programların kullanılmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Akıllı tarım örnekleri arasında toprak analizi, bitki sağlığını izleme ve gübre yönetimini gibi çiftçinin işini rahatlatacak verileri inceler ve yönetir. Bu süreçleri yönetirken de Internet of Things (IoT), veri analitiği, makine öğrenimi, sensörler ve uydu verileri gibi teknolojik tarım uygulamalarını kullanmaktadır.

Çağdaş Tarım Teknolojileri Nelerdir?
Çağdaş tarım teknolojileri tarım alanında çiftçinin işlerini kolaylaştırmak ve daha verimli, kaliteli ürünler hasat etmek akıllı tarım uygulamaları, sensörler, drone’lar, yapay zeka, büyük veri analizi ve IoT gibi araçlardan faydalanması çağdaş tarım teknolojilerini oluşturur. Türkiye’de tarım teknolojileri bu teknolojilerin kullanılması sonucu akıllı tarım çözümleri üretilmiş ve tarımın her alanında kullanılmaktadır.
Hassas Tarım Nedir?
Hassas uygulamalı tarım teknolojisi diğer teknolojilerden farklı olarak GPS tabanlı konum sistemi kullanmasıdır. Bunun dışında drone, yapay zeka gibi diğer uygulamalarda mevcuttur. Hassas tarım teknolojileri ile çiftçi büyük arazilerin her bir bölümünün ayrı ayrı izlenmesi ve takip edilmesini sağlar. Bu sayede özellikle büyük arazisi olan çiftçiler tek bir noktadan tüm araziyi takip edebiliyor ve kontrolünü sağlıyor.
Hassas Tarım Teknolojileri Nelerdir?
Hassas tarım teknolojileri GPS başta olmak üzere yapay zeka destekli programlar, drone ile tarlanın havadan görünümü ve bitki, toprak analizi yapan uygulamalardır. Bu uygulamaların hepsinin kullanımı ile hassas tarım teknolojileri ortaya çıkar ve çiftçinin tarımsal faaliyetleri daha kontrol edilebilir hale gelir. Bu sayede gübre kullanımı, toprak ve bitki analizleri, su kullanımı gibi tarım için önemli olan bilgiler doğru olarak analiz edilerek topraktan maksimum verim alınması sağlanır. Çiftçiler gelişen teknolojileri işlerine ne kadar yansıtırsa işlerini takip etmek ve tarımda verim o kadar olumlu sonuçlanacaktır.