Gelecek Tarım

Tarımda Verimliliği Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

toprak verimliliğini artırmak

Toprak tarım için en önemli etkendir. Toprak verimi ne kadar yüksek olursa o toprakta yetişen bitkiler ve ağaçlar da o kadar kaliteli ürünler ortaya çıkarır. Çiftçilerin en sevdiği topraklar verimli topraklardır. Sürekli olarak ekilen toprakların verimi her ekim sonunda ekstra bir işlem yapılmazsa verimi düşer ve uzun sürelerden sonra toprak iyice verimsizleşerek kalitesiz ve az sayıda ürün ortaya çıkarır. Bu durum çiftçilerin işini zorlaştırarak aynı emeği sarfederek daha az para kazanmasına yol açıyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen çiftçiler de kaliteli ürünler elde etmek için toprak verimi arttırmanın yolları için çalışmalar yapıyor. Tarımda verimliliği artırmak için farklı yollar bulunuyor.

Tarımda Verimi Etkileyen Faktörler Nelerdir​?

Tarımda verimi etkileyen faktörler​ olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılıyor. Bu faktörler olumlu ve olumsuz faktörlerdir. Olumsuz faktörler şunlardır:

  • Toprağın dinlenmesine izin verilmemesi: Bu durum topraktaki organik bileşenlerin ve toprak besin değerinin düşmesine neden olur.
  • Kimyasal kullanımı: Daha verimli ve fazla ürün elde etmek için kimyasal gübre ve takviye kullanımı uzun sürede toprağın ekolojik yapısını bozarak toprak verimini düşürecektir.
  • Sulama: Toprağın aşırı sulanması veya aşırı susuz kalması toprak verimini önemli ölçüde düşürecektir. Sulama optimizasyonu ile bu sorun engellenebilir.
  • Yanlış gübreleme: Toprak için fazla miktarda veya yanlış gübre kullanımı toprak verimini önemli ölçüde azaltacaktır.

Yukarıdaki maddeler toprak verimini olumsuz yönde etkileyen maddelerdir ve çiftçiler bu maddeleri uygulandığında toprak verimi düşecektir.

Aşağıdaki maddelerde ise toprak verimini olumlu yönde etkileyen faktörler yer alıyor:

  • İklim: İklim ve hava şartları toprağın verimini olumlu yönde etkileyen faktörler arasındadır.
  • Toprak Yapısı: Toprağın yapısı orada hangi bitkinin yetişeceğini ve hem toprağın hem de bitkinin su tutma kapasitesini önemli ölçüde etkiler. Toprak analizi ile toprağın yapısı incelenebilir.
  • Organik Madde Miktarı: Toprak içerisindeki organik madde miktarı ne kadar fazla olursa bitkiler de o kadar verimli hale gelir.
  • Sulama: Doğru ve düzenli sulama ile toprak verimi olumlu ölçüde arttırılır.
  • Gübreleme: Doğru gübre seçimi ve doğru oranda gübreleme işlemi toprağın verimini önemli ölçüde arttırır. Özellikle içerisindeki organik madde miktarı yetersiz olan topraklar için gübreleme işlemi oldukça önemlidir.
  • Organik Tarım: Organik tarım ile çiftçiler kimyasal kullanımını azaltarak toprağa verilen zararı en aza indirebilir ve bu durumun sonucunda toprak verimini önemli ölçüde arttıran sonuçlar ortaya çıkabilir.

Toprakta Verimi Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır​?

Tarımda verimi artıran faktörler​ bir araya geldiğinde verimli topraklar elde edilir. Verimli toprakların elde edilmesiyle birlikte çiftçiler daha kaliteli ve daha çok sayıda ürün hasat ederek ekonomik açıdan ve ürünlerin kalitesi açısından verimli bir yıl geçirir. Tarımda verimi artırma yöntemleri​ birçok çiftçinin sürekli olarak yaptığı yöntemleri içerisinde barındırırken tarımla yeni uğraşan çiftçilerin dikkat etmesi gerekenler de vardır. Tarımda verimi artırmak için yapılması gerekenler​ şunlardır:

  • Toprağın Havalandırılması: Toprak sıkışmasını önlemek için toprağın belirli aralıklarla havalandırılması gerekir. Bu işlem ile oksijen oranı artan toprak bitki köklerinin gelişimine katkıda bulunur.
  • Doğru Gübreleme: Toprağın ve bitkinin ihtiyacı olan doğru içeriklerdeki gübrelerin kullanımı ile toprak verimi arttırılır. Bu işlemde kimyasal gübre yerine organik gübreler kullanılmalıdır.
  • Organik Madde Eklemek: Toprak içerisindeki organik madde miktarı ne kadar fazla ise toprağın verimliliği de o kadar fazla olacaktır. Organik maddeler toprağın su tutma kapasitesini arttırarak bitkilerin toprak ve su içerisindeki besinleri daha kolay çekmesini sağlar.
  • Erozyon Riskini Azaltmak: Erozyon toprak verimini önemli ölçüde kötü etkiler. Erozyona karşı önlem alınırsa toprak verimi de o kadar artacaktır.
  • Organik Tarım Yöntemleri: Organik tarım yöntemleri kimyasal maddelerin kullanımını sonlandırarak tamamen organik yollarla tarım yapmayı hedefler. Bu hedef doğrultusunda doğal gübre kullanımı ile de toprak verimi önemli ölçüde artarken kimyasal kullanımı olmadığı için toprağa zarar verebilecek etkenler de oluşmadan ortadan kalkar.
tarımda verimliliği artırmak

İçeriği Beğendiniz mi?