Kışlık Gübre Nedir?

Kışlık gübre kışın bitkilere ve ağaçlara vermek için kullanılan gübredir. Kış ayları bitki ve ağaçlar zorlu bir süreçten geçer. Bu süreç zirai don sürecidir. Zirai don bitkilerin hücre içi sıvıların donmasına ve hücrenin zarar görmesine neden olur. Bu zararların büyük bir kısmı geçici zararlar olsa da kalıcı zarar verip bitkilerin ve ağaçların ölmesine neden olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek ve kışın bitki ve ağaçların daha dayanıklı olması için kışlık gübre kullanılır.
Kışlık Gübre Ne İşe Yarar?
Kışlık gübreler çiftçiler tarafından her kış düzenli olarak kullanılıyor. Bunun nedeni bitkiler ve ağaçlar üzerinde kışlık gübrenin faydaları oldukça fazladır. Kışlık gübrelerin bitki ve ağaçlar için faydaları şunlardır:
- Bitki ve ağaçların verimliliğini arttırarak ortaya çıkan sebze ve meyvelerin kalitesini arttırır ve daha sağlıklı ürünler elde edilmesi sağlanır.
- Zirai dona ve hastalıklara karşı bitki ve ağaçların daha dirençli olması sağlanır.
- Gübre atılan toprağın verimliliğini ve besin değerini arttırır.
- Kışın bitmesi ve sıcaklıkların artmasıyla ağaçların daha çabuk büyümesini sağlar.
- Bitkilerde ve ağaçlarda kök sistemi güçlenir.
Kışın Hangi Gübre Atılır?
Kışın ağaç ve bitkilerin soğuklardan etkilenmesinin önüne geçmek için gübreleme işlemi yapılır. Bu gübreleme işlemi kışlık gübrelerle gerçekleşir. Mevsime uygun gübrelerle yapılan işlemlerin verimliliği daha fazladır. Kış aylarında kullanılan gübreler bol miktarda fosfor ve potasyum içerir.
Kışlık Gübre Çeşitleri
Kışın kullanılan gübrelerin amacı bitki ve ağaçların soğuğa ve kötü hava şartlarına karşı dirençlerini attırmak olduğu için yaz aylarında kullanılan gübrelerden daha farklıdır. Kışlık gübre çeşitleri şunlardır:
- Organik Gübreler: Doğal içerikleri sayesinde toprağın verimliliğini arttırarak uzun vadede bitki ve ağaçların daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Azotlu Gübreler: Kışın bitiminde ve ilkbaharın başlarında kullanılan azotlu gübreler ağaç ve bitkilerin hızlı büyümesini sağlar.
- Fosforlu Gübreler: Köklerin gelişimi için oldukça önemlidir. Erken büyümeyi sağlayarak daha kısa sürede daha büyük ağaç ve bitki elde edilmesini sağlar.
- Potasyumlu Gübreler: Soğuklara ve hastalıklara karşı ağaç ve bitkilere ekstra koruma sağlar. Potasyumlu gübre kullanılan bitki ve ağaçlarda zirai don olayı daha az rastlanır.
Kışlık Gübrenin Faydaları Nelerdir?
Kışlık gübrelerin birçok farklı faydası bulunuyor. Bu faydalar sayesinde çiftçiler bitki ve ağaç yetiştiriciliğinde olumsuz hava şartlarına karşı önlem alıyorlar. Kışlık gübrelerin faydaları şunlardır:
- Üretilen meyve ve sebzenin kalitesi ve miktarı artarak hasat zamanı çiftçilerin daha fazla para kazanması sağlanıyor.
- Ağaç ve bitkilerin içerisinde su tutma kapasitelerini arttırarak kuraklık gibi durumlarda ömürleri uzar ve daha dayanıklı hale gelir.
- Kışın bitmesi ve ilkbahar ayının başlamasıyla bitki ve ağaçlar daha hızlı ve daha güçlü büyürler.
- Toprağın besin içeriği artar ve daha verimli bir toprak oluşur.
- Bitki ve ağaçların dona ve hastalıklara karşı direnci artar.
Kışlık Gübrenin Zararları Nelerdir?
Kışlık gübrelerin doğrudan bitki ve ağaçlara bir zararı yoktur. Gübre kullanımının amacı bitki ve ağaçların sağlığının ve direncinin artmasını sağlamaktır. Fakat gübrenin yanlış kullanımında zararlar ortaya çıkıyor. Kışlık gübre kullanımı hangi durumlarda zararlıdır ve bu zararlar nelerdir aşağıdaki maddelerde yer alıyor.
- Dengesiz Besleme: Bitki ve ağaçların türüne göre farklı gübre çeşitleri kullanılır. Eğer çiftçi ağaç veya bitki için doğru gübre yerine yanlış gübreyi kullanırsa bitki ve ağaç gelişimi olumsuz etkilenecektir.
- Yanlış Zamanlama: Özellikle azot içerikli gübreler yanlış zamanda kullanılırsa yağan yağmurla birlikte azot miktarının yok olmasına neden olur. Aynı durum gaz olarak kullanılan gübreler için de geçerlidir.
- Gübrenin Fazla Kullanımı: Eğer gübreler bitki ve ağaçlar için belirlenen miktardan daha fazla kullanılırsa topraklarda tuzlanmaya neden olur.
- Kimyasal Gübrelerin Aşırı Kullanımı: Toprağın doğasını bozarak toprak verimini düşürür ve bu durum ağaçlar ve bitkiler için olumsuz sonuçlara neden olur.
Fındığa Kışlık Gübre Ne zaman Atılır?
Fındık için kışlık gübre kullanımı oldukça önemlidir. Kış aylarında fındıkların dona ve hastalıklara karşı direnci zayıflar ve gübre kullanımı ile dona ve hastalıklara karşı direnç arttırılır. Fakat bu gübre kullanımı her zaman doğru zamanda ve doğru miktarda kullanılmalıdır. Fındık için kışlık gübre kullanmanın en doğru zamanı Kasım ve Aralık aylarıdır. Bu aylarda fındık için potasyumlu ve fosforlu gübrelerin kullanılması köklerin gelişimini hızlandırarak bahar ayı geldiğinde hızla büyümesini sağlar. Azotlu gübrelerin kullanımı için doğru zaman ise Şubat ve Mart ayları olacaktır.