Gelecek Tarım

Sıvı Gübre Nedir?

sıvı gübre nedir

Sıvı gübre bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını sağlayan sıvı formda gübrelerdir. Sıvı gübreler diğer gübre çeşitlerinden farklı olarak kökle beraber doğrudan yapraklardan da uygulanabilmektedir. Bu sayede bitki gübrenin etkilerini daha kısa sürede görür ve hızlı büyüme ve gelişme sağlar.

Sıvı Gübre Ne İşe Yarar?

Sıvı gübre kullanımının asıl nedeni kısa sürede bitkilerin ihtiyaç duydukları besin değerlerini almasıdır. Sıvı gübreler sayesinde bitkiler kısa sürede büyür ve gelişir. Sıvı gübre faydaları​ şunlardır; Verimi Arttırır: Sıvı gübrelerin düzenli kullanımı ile bitki ve ağaçların verimi artar ve daha kısa sürede daha kaliteli ve sayıca fazla ürün elde edilir. Bitki Gelişimini Destekler: Sıvı gübreler içerisindeki besin maddeleri sayesinde bitkilerin gelişimini önemli ölçüde destekler. Özellikle bitkilerin çiçeklenme ve meyve verme dönemlerinde sıvı gübrelerin kullanılması oldukça faydalı bir işlemdir. Besin Eksikliğinin Giderilmesi: Tarım yapılan toprağın verimi düşükse ve yeterli miktarda besin değeri bulunmuyorsa sıvı gübreler ile bu eksik besin değerleri tamamlanabilir.

sıvı gübre

Sıvı Gübre Nasıl Kullanılır?

Sıvı gübre​ kullanımı oldukça kolaydır. Farklı bitkilerde ve farklı zamanlarda uygulama yöntemi değişiklik gösterebilir. Sıvı gübrelerin temel kullanımları şunlardır:

  1. Damla Sulama Sistemleri: Damla sulama sistemi hem sulama verimini arttırır hem de sıvı gübrelerin homojen olarak verilmesiyle gübreden alınacak verim maksimuma çıkar. Birçok çiftçi damla sulama sistemini kullanarak hem sudan tasarruf ediyor hem de bitkilerin homojen bir şekilde sulanmasını sağlıyor.
  2. Yaprak Uygulaması: Yaprak uygulamasında sıvı gübre doğrudan yaprakların üzerine sıkılarak bitkinin yaprakları yardımıyla besinleri hızlıca emmesini sağlar. Yaprak uygulaması yapmadan önce hava durumu kontrol edilmeli. Yağmurlu ve rüzgarlı günlerde yapılan yaprak uygulama yöntemi verimli bir sonuç vermez.
  3. Kök Uygulaması: Bitkilerin köklerini sularken su ile sıvı gübre de kullanılarak bitkinin köklerinden hızlıca besin değerlerini çekmesi sağlanır. Köklerden alınan besinler kısa sürede tüm bitki gövdesine yayılır.

Sıvı Gübrelerin Avantajı Nelerdir?

Çiftçiler arasında sıvı gübre kullananlar kullanmayan çiftçilere göre ürünlerinde gözle görülür bir değişiklik görüyor. Bunun nedeni sıvı gübrelerin sağladığı avantajlardır. Sıvı gübre kullanan çiftçilerin sıvı gübre kullanmayan çiftçilere göre avantajları şunlardır:

  • Çevre Dostu: Organik sıvı gübre​ çevre dostudur ve toprağa ve diğer çevre etkenlerine zarar vermez. Bu ilerleyen süreçte yeni ürünler ekildiğinde veya ağaç büyüdüğünde toprak verimini düşürmeyerek uzun ömürlü verimli toprakların besin değerlerinin korunmasını sağlar.
  • Hızlı Emilim: Sıvı gübreler uygulama yöntemi ne olursa olsun kısa sürede emilim sağlayarak bitki ve ağaçların ihtiyaç duydukları besine ulaşmasında yardımcı olur. Bu sayede ağaç ve bitkiler daha kısa sürede büyür ve gelişir.
  • Kolay Uygulama: Sıvı gübrelerin uygulama yöntemleri oldukça kolaydır ve ilk kez deneyecekler bile kolayca yapabilir.
  • Eşit Dağılım: Özellikle damla sulama sistemi ile kullanıldığında homojen olarak tüm bitki ve ağaçların ihtiyaç duydukları besinleri homojen olarak almasını sağlar.

En İyi Sıvı Gübre Hangisi?

Sıvı gübreler de kendi içlerinde farklı şekilde ayrılıyor. Sıvı gübre çeşitleri​ şunlardır:

  1. Sıvı Yaprak Gübreleri​: Yapraklara uygulanan bu gübre hızlı emilim sağlar.
  2. Sıvı Organik Gübre​: Doğal yapısı sayesinde toprağa ve bitkiye zarar vermeden kullanım imkanı sunar.
  3. Köklendirici Sıvı Gübre​: Yeni dikilen ağaç ve bitkilerde kökün daha çabuk tutması ve kök gelişiminin bir an önce başlaması için kullanılan gübrelerdir.

Sıvı Organik Gübre Nasıl Yapılır?

Sıvı organik gübre yapmak oldukça kolaydır. Sıvı gübre yapmak için hayvan gübresini suyla karıştırmak ve içerisine bazı bitkileri atmak yeterlidir. Elde ettiğiniz bu sıvı gübreyi ağaç ve bitkileriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bitki Çeşidine Göre Sıvı Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Bitkilerin her biri farklı çeşitte ve özelliktedir. Her bitki her yerde yetişmeyeceği gibi her gübre de her bitkiye uygun değildir. Sıvı gübreleme işlemi birçok farklı bitkiye rahatça uygulanabilen bir gübre çeşidi olmasına rağmen bitkilerin çeşidine göre farklı dozda kullanılmalıdır. Hangi bitki için hangi gübrenin hangi oranlarda kullanılacağını bitkilerin özelliklerinden öğrenmek mümkündür.

Sıvı Gübre Ne Zaman Atılır?

Sıvı gübrenin verimini arttırmak için en etkili kullanım zamanı sabah erken saatler ve akşam üzeridir. Bu saatler arasında sıvı gübre istenilen teknikle uygulanabilir ve bu işlemin ardından yaklaşık 21 günlük bir süre beklenir ve ardından tekrar sıvı gübreleme işlemi yapılarak bitki ve toprağa ikinci bir besleme yapılır.