Taban Gübresi Nedir?

Taban gübresi tarım ile ilgilenenlerin bilmesi gereken bir gübre çeşididir. Taban gübresi bitki veya ağaç dikilmeden önce açılan çukurun içerisine konan gübredir. Bitki veya ağaç için en temel besin maddesidir. Taban gübresi eklenmeden dikilen bitki ve ağaçların kök tutmaları daha geç olacak ve bazen de başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Taban Gübresi Ne İşe Yarar?
Taban gübreleri dikim öncesi toprağa eklenerek ağacın ve bitkinin ilk besin kaynağının hemen almasını sağlıyor. Ağaç için gerekli olan tüm mineralleri içerisinde barındıran taban gübresi ağacın tutması ve büyümesi için verimli bir başlangıç yapmasını sağlar. Ağaç dikimi yapan tüm tarımcılar açılan çukur içerisine ağaç taban gübresi ekleyerek ağacın kök oluşturma süresini kısaltır. Taban gübreleri diğer gübrelerden farklı olarak oldukça yavaş çözünür ve çözünme işlemi sırasında ortaya çıkan vitamin ve mineraller ağaç tarafından alınarak uzun süreli bir takviye görevi görür. Bu sayede tekrar gübreleme işlemine gerek kalmaz ve çiftçilerin iş gücüyle zamandan kazanmasını sağlar.
Taban Gübresi Ne Zaman Atılır?
Taban gübresi kullanımı ekim ve dikim öncesi kazılan toprağa eklenir. Ekim öncesinde kullanmak ekim işlemi gerçekleşene kadar gübrenin çözünmesini sağlar ve ağaç ilk dikildiğinde doğrudan çözünen bu vitaminleri alarak etkili bir başlangıç ortaya çıkarır. Ağaçlara taban gübresi ne zaman atılır? Sorunun cevabı olarak ağaç ve farklı bitkiler için aşağıdaki maddeler incelenebilir.
- Meyve ve Sebze Ağaçları: Tarım yapılan bölgeye meyve ve sebze ağacı dikilecekse dikim veya budama öncesinde taban gübresi kullanılır.
- Tarla Bitkileri İçin: Ekim yapılacak bitki eğer tarlada yetişen ve mevsimlik hasat edilen bitkilerden ise ekimden birkaç gün önce taban gübresi eklenir. Bu birkaç günlük süreçte gübre yavaşça çözünmeye başlar ve dikim işleminin bitmesi ile bitki ilk minerallerini bu gübreden alarak daha verimli ürün ortaya çıkarır. Bu durum hasat işlemi sırasında da gözlemlenir.
Akıllı taban gübresi doğru zamanda kullanıldığında bitki ve ağacın verimini arttırarak hasat zamanı daha kaliteli ürünler ortaya çıkmasını sağlar. Birçok çiftçi taban gübresini tüm ekim ve dikim zamanında bitkilere uygulayarak verimli hasatlar yaparken taban gübresi kullanmayan çiftçilerin ürünleri yeterli kaliteye ulaşamazken ağaç ve bitkilerin kök tutma süreçlerini de uzar.
Taban Gübresi Hangi Ayda Atılır?
Bitki ve ağaçlar türüne göre yılın bazı dönemlerinde dikilir. Bunun nedeni ağaç ve bitkiler uygun hava koşullarında köklenmeye başlar ve uygun hava şartları olmadığında kökleşme işlemi gerçekleşmez ve bitkini ve ağacın ölmesine neden olabilir. Bu nedenle ekilecek bitki ve ağacın türüne göre dikim zamanı öğrenilmeli ve bu dikim zaman aralığında dikme işlemi gerçekleşmelidir. Taban gübresi bu dikim zamanlarında kullanılarak dikimin verimi arttırılır. Bitki ve ağaçlarda taban gübresinin kullanıldığı aylar şunlardır:
- Meyve Ağaçları: Meyve ağaçlarında taban gübresinin kullanım ayları sonbahar aylarında budama öncesi ve ilkbahar aylarında uyanma öncesidir. Ceviz taban gübresi kullanan çiftçiler bu dönemlerde kullanabilirler.
- Sebzelerde: İlkbahar aylarında dikim öncesidir.
- Buğday ve Arpa Gibi Kışlık Tahıllarda: Ekim ve Kasım aylarındadır. Mısır ekiminde taban gübresi ve Arpaya taban gübresi eklemek için bu ayları tercih etmek doğru bir seçim olacaktır.
Taban Gübresi Dekara Ne Kadar Atılır?
Taban gübresi fazla ve eksik atıldığı takdirde istenilen verim alınamaz bu nedenle doğru kullanım için belirli bir miktar vardır. Bu miktar doğru olarak toprağa uygulandığında gübreden alınan verim en yüksek düzeye çıkar ve gübreleme işlemi sonucunda bitki ve ağaç gelişimi önemli ölçüde hızlanır. Taban gübresi için doğru kullanım dekar başına 6.6 kilo taban gübresi kullanmaktır. Bu miktarın üzerinde gübre kullanmak fazla olacağından bitkinin ve ağacın ölmesine neden olabilir. Bu miktarın altında atmak ise yeterli verimi almanızı engeller. Arpa taban gübresi ve diğer ağaç, bitki gübreleri için de bu miktar aynıdır.
Taban Gübresi Kaç Günde Çözülür?
Taban gübresinin çözülme süresi kullanılan gübrenin türüne bağlıdır. İki farklı taban gübresi vardır ve bunların çözülme süreleri aşağıdaki şekildedir:
- Kimyasal Taban Gübreleri: İlk çözünme işlemi birkaç gün içerisinde gerçekleşir ve tüm mineraller çözünene kadar bitkiyi beslemeye devam eder.
- Organik Taban Gübreleri: İlk çözünme birkaç haftadır. Tüm minerallerin çözünmesi kimyasal gübrelere göre daha fazla süreç ister ve tüm bu süre boyunca bitkiyi ve ağacı beslemeye devam eder. Uzun kullanım için en fazla tercih edilen taban gübreleri organik taban gübreleridir.
En İyi Taban Gübresi Hangisi?
Taban gübreleri kullanılacak bitki ve ağacın türüne göre farklılık gösterir. En iyi taban gübresi her zaman bitki için uygun olan taban gübresidir. Eğer bitki için kullanılan gübre o bitki için uygun değilse gübreden yeterli verim alınamaz ve bitki ve ağacın büyüme ve gelişmesi istenildiği sürede gerçekleşmez. Türlerine göre taban gübreleri;
- Organik Gübreler: Çevre dostu olan organik gübreler toprağı besler ve herhangi bir zararı yoktur.
- Kompoze Gübreler: Diğer taban gübrelerinden farklı olarak azot, potasyum ve fosforu bir arada bulundurarak bitkiye çok yönlü fayda sağlar.
- DAP (Diamonyum Fosfat %18 azot (N) ve %46 fosfor (P2O5)): Özellikle ağaçlarda kullanılan DAP ağacın kök gelişiminde oldukça önemlidir. Doğru oranda kullanıldığında ağaç kökleri kısa sürede gelişir.