Gelecek Tarım

Feromon Tuzağı

feromon tuzağı nedir

Feromon tuzakları, zararlı böcekleri türlerine özgü kokularla cezbederek yakalamaya yarayan doğal ve etkili bir izleme yöntemidir. Bu sistem sayesinde zararlı yoğunluğunu erken tespit edebilir, kimyasal kullanımını azaltarak hem mahsulünüzü hem de çevrenizi koruyabilirsiniz. Feromon tuzağı hizmetimiz, zararlı yönetiminde size zamanında ve doğru müdahale imkânı sunar.

Dijital Feromon Tuzağı

Dijital feromon tuzağı, zararlı böcekleri cezbederek yakalarken aynı zamanda bu verileri anlık olarak dijital ortama aktarır. Görsel tanıma ve uzaktan izleme teknolojisi sayesinde, sahaya gitmeden böcek yoğunluğunu takip edebilir, ilaçlama zamanını hassas şekilde planlayabilirsiniz. Hem iş gücünden tasarruf sağlar hem de çevre dostu bir zararlı yönetimi sunar.

Feromon Tuzağı Çalışma Prensibi

  1. Zararlıları Çekme ve Görüntüleme
  2. Veri Analizi ve Yapay Zeka Tespiti
  3. Erken Uyarı ve Karar Destek Sistemi

Feromon Tuzağının Faydaları

  • Gerçek Zamanlı Zararlı Takibi: Yapay zeka destekli kamera sistemi, hedef zararlıları otomatik olarak tespit eder ve günlük olarak kullanıcı portalında sunar. Bu sayede üreticiler, zararlı popülasyonundaki değişimleri anında izleyebilir ve hızlı aksiyon alabilirler.

  • Azaltılmış Kimyasal Kullanımı ve Kalıntı Seviyesi: Zararlı popülasyonu doğru bir şekilde izleyerek gereksiz ilaçlamaların önüne geçilir. Bu da mahsullerdeki kimyasal kalıntı seviyesini düşürür ve çevresel etkileri azaltır.​

  • Zaman ve Maliyet Tasarrufu: Manuel kontrol ve saha ziyaretleri yerine otomatik veri toplama sayesinde iş gücü ve zaman tasarrufu sağlanır. Ayrıca, daha etkin zararlı kontrolü ile ilaçlama maliyetlerinde azalma görülür.​

feromon tuzağı

Feromon Tuzağı Nedir?

Feromon tuzağı çiftçiler tarafından oldukça sık kullanılan ve zararlı böceklerin popülasyonlarını kontrol altına almaya yarayan bir tuzak sistemidir. Feromon tuzağı içerisindeki kimyasal salgılar sayesinde böcekleri kendine çeker ve burada hapsolmalarını sağlar. Bu sayede tarlada bulunan ürünlerin güvenliği sağlanır. Günümüzde birçok çiftçi bu tür tuzakları oldukça fazla kullanıyor.

Feromon tuzağı bir çeşit biyoteknoloji tuzağıdır. İçerisine konulan özel kimyasallarla böcekleri kendisine çekerek içine giren böceklerin dışarı çıkmasını engeller. Bu sayede zararlı böceklerin sayısı sürekli azalarak tarlanın güvenliği sağlanır. Feromon tuzak desteği çiftçilerin ürünlerini korumada ve verimli ürünler ortaya çıkarmasında oldukça etkilidir.

Feromon tuzak kurulumu ve çalıştırması oldukça kolaydır. Bu tuzakların çalışma prensibi böceklerin çiftleşme dönemlerinde onların dikkatini çekecek feromonlar yayarak böcekleri kendisine çeker. İçerisine çektiği böceklerin tekrar dışarı çıkmasını engelleyerek zararlı böceklerin fazla üremesini ve ürünlere zarar vermesinin önüne geçer. Birçok farklı ağaç ve bitki için bu tuzaklar kullanılıyor. Çiftçilerin en fazla kullandığı feromon tuzakları şunlardır;

  • Elma iç kurdu feromon tuzağı
  • Akdeniz meyve sineği feromon tuzağı
  • Ceviz iç kurdu feromon tuzağı
  • Domates güvesi feromon tuzağı
  • Feromon güve tuzakları
  • Zeytin güvesi feromon tuzağı

Böcek tuzağı kurmak isteyen birçok çiftçinin aklında feromon tuzakları nasıl kurulur?  Sorusu yer alır. Oldukça kolay bir kuruluma sahip olan bu tuzakları kurmak için sırasıyla izlenmesi gereken adımlar şunlardır;

  • Feromon Tuzağı Kurulma Zamanı: Tuzakların kurulma zamanı oldukça önemlidir. Bu tür tuzaklar böceklerin ergin hallerinden önce yerleştirilmelidir. Bu sayede böcekler erginliğe ulaştığında doğrudan bu tuzaklara yönelecektir. Eğer tuzağa yakalanan ergin böceklerin sayısı fazla ise zararlı böcek popülasyonu fazladır ve bunlar tarlaya zarar verebilir.
  • Feromonlar Kullanılana Kadar Dondurulmalıdır: Tuzak için kullanılacak feromonlar bozulmaması ve etkisini kaybetmemesi için dolapta bekletilmelidir. Uygun koşullarda saklanmayan feromonlar bozulacak ve etkisini kaybedecektir.
  • Feromonlara Eldivenle Dokunulması: Feromonlar oldukça fazla kimyasal içeren özel karışımlardır. Bu karışımın içerisinde sadece böceklerin ilgisini çekecek kimyasallar bulunur. Çıplak elle temas esnasında insan elinden geçecek koku, ter gibi etmenler feromonları kontamine ederek etkisinin kaybolmasına neden olabilir. Bu yüzden lateks benzeri steril eldivenler kullanılarak tuzaklar hazırlanmalıdır.
  • Feromonların Yenilenmesi: Tuzakta kullanılan feromonlar 3-4 haftada bir yenisi ile değiştirilmeli ve tuzağın kabaca temizliğinin yapılması gereklidir. 
  • Düzenli Kontrol Edilmesi: Tuzakların düzenli olarak en geç haftalık kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu sayede tuzağın sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığı belirlenir. Eğer çalışmıyorsa tamir ederek tekrar çalışır hale getirilir.

Feromon tuzağı yapmak için ürünlerinize hangi böceklerin zarar verdiğini veya tarlaların çevresinde hangi tür böceklerin bulunduğu bilinmelidir. Feromon tuzak çeşitleri böceklerin türüne göre farklılık gösterir. Bu farklılık feromon tuzak tipleri arasında da vardır. Doğru feromonların kullanılması için ilk olarak ekim yapılan tarlaların etrafında bulunan böcekler bilinmelidir. Feromon tuzak fiyatları uygulama yapılan böcek türüne göre farklılık gösterir. Eğer yanlış feromonlar uygulanırsa böcek popülasyonun azalmayacağı gibi artmasına da yol açabilir. Bu nedenle tarlaların kenarlarında ve yakın bölgelerde ortaya çıkan böcekler iyi analiz edilerek ne tür bir feromona ihtiyaç duyulacağı tespit edilmelidir. Doğru feromon kullanımı ile zararlı böceklerin popülasyonu hızla kontrol altına alınabilir ve bu böceklerin tarlalara ve ürünlere verdiği zarar azaltılır. Eğer birden farklı böcek türü bulunuyorsa tarlanın farklı bölgelerine birden fazla feromon tuzağı eklenerek tüm böcekler için uygulama yapılabilir.